Hovězí maso na houbách s jáhly

28.04.2013 13:12

 

Oběd nebo večeře trošku náročnější na přípravu hlavně co se týká času vaření - hovězí maso se vám dělá daleko déle než kuřecí. Když si občas dám to hovězí tak jedině svíčkovou a nebo libovou hovězí kýtu - z ní je dělán tenhle recept. Samozřejmě si ho můžete upravit a místo hovězího dát kuřecí...bude to také dobré ale já mam hovězí ráda hlavně pro jeho konzistenci. Jako přílohu jsem vybrala jáhly, prostě mi k tomu sedí chuťově nejvíc. Tak jdeme kuchtit! :)

 

 

Ingredience

  • 100g hovězího = 615 KJ
  • houby 150g = 163 KJ
  • cibule 40g = 68 KJ
  • jáhly 30g = 454 KJ
  • 1/4 bujonu = 28 KJ
  • rajče 80g = 75 KJ
  • koření : gulášové,divočina,kari

  = 1403 KJ

Postup

Nejprve si nakrájíme cibulku a nasucho osmahneme na nepřilnavé pánvi. Když zesklovatí (nebo jí můžeme obdělávat déle, až zhnědne), přidáme na nudličky nakrájené hovězí maso a osmahneme spolu s cibulí. Po chvilce podlejeme horkou vodou a přidáme koření - já dávám gulášové a koření na divočinu a občas přidám kari a třeba i trochu chily. Přiklopíme poklicí a necháme na mírném plameni dusit.Maso se dělá klidně hodinu aby bylo krásně měkké - samozřejmě je to závislé i na mase, které zrovna seženete. Musíme ho hlídat a pořád podlévat aby se nám pěkně dusilo.Mezitím co se bude maso dělat, si můžeme připravit jáhly. Doporučuji je několikrát spařit vařící vodou (já dělam 3x) aby neměli hořkou pachuť. Když to takhle uděláme, při posledním spaření je necháme v té vodě a mezitím co se bude maso dělat, je necháme odpočívat. Ke konci když už je měkké přidáme na 10 minut houby a necháme hezky prohřát. Když už přidáme houby, začneme připravovat jáhly. Necháme si tam přibližně tolik vody, aby přesahovala kousíček nad hladinu jáhlů. Je to z toho důvodu že se musí všechna vyvařit a vsáknout. Přidáme 1/4 bujonu a společně uvaříme, až budou jáhly měkké.Nakrájíme si rajče na drobné kousky a zamícháme k hotovým jáhlům. Vše nandáme na talíř a můžeme si pochutnávat :)