Krůtí maso na cibulce s těstovinama a brokolicí

27.04.2013 14:09

 

Opět další jednoduchý recept, který zvládne úplně každý :) Krůtí maso je normálně prsní a tentokrát jsem ho obdělávala jednak na cibuli, ale i na jarní cibulce, která je teď všude k dostání. Napadlo mě, že bych to mohla něčím zahustit a našla jsem doma instantní rýžovo-pohankovou kaši od Country Life (mají ve zdravých výživách https://www.countrylife.cz/kase-ryzovo-pohankova-300-g-country-life ) . Dostane to takovou zvláštní příchuť a na zpestření se to skvěle hodí. Co se týče těstovin, poslední dobou používám už jenom semolinové od REJhttps://www.vitecojite.eu/produkty/testoviny/vretena ) - jsou opravdu skvělá jak chuťově tak také díky tomu, že se nelepí a nerozvařují. Předtím jsem zkoušela různé žitné a podobně....a často je z nich taková "kejda" , takže doporučuji tyhle.

 

 

Ingredience

  • krůtí maso 100g = 497 KJ
  • cibule 50g = 86 KJ
  • jarní cibulka 11g = 15 KJ (vzala jsem celou - i to tmavě zelené)
  • brokolice 150g = 207 KJ
  • semolinové těstoviny 30g = 423 KJ
  • instantní rýžovo-pohanková kaše 5g = 79 KJ
  • 1/4 bujónu = 28 KJ + 1 celý zeleninový ( nepočítám jeho kalorickou hodnotu protože se v něm brokolice pouze "vykoupe" takže nám pak zbyde po vyndání brokolice vývar který třeba můžeme použít na polévku )

  = 1335 KJ

Postup

Vezmeme si malý hrneček a bujón zalijeme horkou vodou, aby se nám rozpustil.Potom začneme nakrájením obou cibulek na drobné kousky a necháme osmahnout nasucho na nepřilnavé pánvi,můžeme jenom malinko podlít bujonem aby se nám to nepřipálilo ale pokud to budeme míchat, tak to není potřeba.Tím je hotový základ pod maso a pokud se nám cibulka zesklovatí, přidáme maso na kostičky. Opět necháme na sucho, nebo s troškou bujonu osmahnout a až maso ze všech stran zbělá, podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a na mírném plameni necháme dusit.

Mezitím co se bude maso dusit si připravíme vodu na brokolici a na těstoviny. Na brokolici to chce větší hrnec, aby se nám růžičky vešly vedle sebe a byly celé ponořené. Na těstoviny naopak stačí malinký. Dáme si vařit vodu a do té na brokolici vhodíme celý zeleninový bujón (můžeme klidně slepičí nebo jakýkoliv jiný). Až se nám dostane voda do bodu varu, dáme do ní růžičky brokolice a necháme uvařit do měkka - je lepší jí nedělat moc dlouho aby neztratila tolik živin. Do druhého hrnce s vodou vhodíme těstoviny ,osolíme a uvaříme podle návodu na obalu.

Mezitím bysme měli hlídat maso, aby se nám nepřipálilo - stále podléváme vývarem, aby se dusilo. Hotové by mělo být přibližně za 30 minut. Když je maso hotové, přidáme instantní kaši na zahuštění. Nesmíme si všechnu vodu nechat úplně vypařit aby se nám to nepřipálilo - je dobré si tam trochu nechat a ta kaše nám to právě krásně zahustí. 

Dáme vše na talíř a můžeme podávat :)

 

Dobrou chuť :)