Vysvětlení názvů jednotlivých cviků - břišní svalstvo

22.04.2013 19:30

Tady bych vám chtěla vysvětlit jednotlivé názvy která v posilovacích celkách budu používat. Na každý cvik vymyslím ustálený název aby každý věděl o jaký cvik přesně jde a všechny ty názvy i s vysvětlením naleznete tady. Budu se snažit to popsat co nejlépe umím, aby jste to z toho dobře pochopili. Časem bych chtěla přidat i názorné ukázky v podobě fotek ale to musím nejdříve na to najít čas a vhodného figuranta :) 

Všechny cviky je lepší cvičit pomalu a s rozvahou než se snažit je dělat co nejrychleji,pak to trochu ztrácí účinek.

 

Veslař 

Tenhle cvik je na břišní svalstvo. Jste vpodstatě v ležo-sedu a děláte stejný pohyb jako veslaři. Ruce vám celou dobu jdou podél nohou z vnější strany a vy se celým tělem buď přitahujete k nohám- v tu chvíly máte nohy pokrčené a v druhé fázi se více tělem pokládáte jakoby jste si chtěli lehnout a nohy natahujete.A tohle opakujete.

 

Šikmé břišní na boku 

Jak už název vypovídá, tímto cvikem posílíte především šikmé břišní svaly. Pro ty co neví co to jsou šikmé břišní svaly - jsou to svaly na straně, na boku těla. Když si dáte ruce v bok tak máte vpodstatě ruce položené na šikmých břišních, a plus tyhle svalíky zasahují více dopředu směrem k přímým břišním.Při normálním pohybu se tyhle svaly málokdy posilují, takže je důležité je posilovat speciálními cviky.

Při tomhle cviku si lehneme na bok, budu brát teď pro příklad třeba levý bok.Levou ruku si dáte před prsa a dlaň položíte na pravé rameno,tím vás to trochu zafixuje abyste nepřepadávali. Pravou ruku necháte ležet na boku. Levou nohu si dáte zepředu přes druhou nohu a tímto jí jakoby překřížíte v kotnících přes pravou- tímto se zafixujete úplně a mělo by být skoro nemožné přepadnout jak dopředu, tak dozadu. Když už máte tuhle polohu tak můžete začít cvičit. Cvičíte tím způsobem, že se nadzvedáváte a musíte cítit jak se vám zapojují šikmé břišní svaly- pravá ruka by vám měla volně klouzat po stehně až skoro ke koleni a zpět.

 

Šikmé veslaře 

Je to skoro stejný cvik jako veslaře. Jste ve stejné poloze, děláte stejný pohyb akorát při té fázi, kdy nohy natahujete tak je vždy natáhnete na jednu nebo na druhou stranu. Měli byste cítit zase ty šikmé břišní svaly - je to dáno tím pohybem do strany.

 

Svíčka

Tenhle cvik je skvělý na posílení hlavně spodní části břišních svalů - svalů těsně nad podbříškem.Je to přesně ta část, kde má většina lidí největší špek na břiše. U normálních veslařů zapojujete hlavně horní část břišních svalů - tu část spíše pod prsy ale tahle spodní část je trochu "odbývána". Tímhle cvikem to napravíme.

Lehneme si na záda, ruce položíme podél těla a nohy zvedneme kolmo nahoru. To je základní poloha tohohle cviku. Vtip tohohle cvičení spočívá v nepatrném pohybu kdy zvedáme lehce zadek nahoru. Opravdu stačí o malinký kousek se nadzvednout a zase zpět položit. Pokud se budeme zvedat moc tak to jednak můžeme tahat zády a jednak budeme zase zapojovat horní část břicha a to u tohohle cviku neni to podstatné.

 

Postura břišáky

Zde jde vpodstatě o jedno. Zůstat ve stejné poloze kdy máme zapojené svaly, které chceme posilovat. To slovo Postura má samo o sobě význam, že posilujeme střed těla a jsme v jedné poloze ve které držíme určitou dobu a tím pasivně zapojujeme svaly.

V tomhle cviku si lehneme na záda a zvedneme a pokrčíme nohy. Zvedneme je ale jen do takové polohy aby jsme je měli pokrčené kus nad zemí - nesmíte je zvednout a dát si je až k bradě, to bysme neposilovali břicho skoro vůbec. Když už máme nohy ve správné poloze,nadzvedneme hlavu a kousek horního trupu a v tomhle okamžiku bysme měli cítit zapojenou celou část břicha. Čim více se nám budou blížit nohy blíž k zemi, tím to bude těžší a budeme více zapojovat právě tu spodní část břicha. 

 

Opřené sedy-lehy

K tomuhle cviku potřebujeme buď postel nebo nějakou židli, nebo prostě něco na co si položíme nohy a mělo by to být tak vysoké abychom měli mezi koleny úhel přibližně 90°. Ležíme na zádech a nohy si dáme na nějakou z těhle podložek. V téhle chvíly jsme v základní poloze a podstata tohohle cvičení je v mírném zvedání horní části trupu směrem k nohám. Zdaleka neni důležité si až sednou a dotknout se hlavou kolen - stačí se jen nadzvedávat. 

 

Nůžky

Zde ležíme na zádech na předloktí. Zvedneme natažené nohy a "stříháme" s nimi střídavě - to znamená že jednou jde levá noha nahoře pres pravou a naopak podruhé jde levá noha spodem pod pravou a takhle to neustále střídáme v tempu - je to opět cvik na břicho.

 

Skrčovačky

Dle názvů můžeme usoudit že budeme skrčovat. A co jiného než nohy ;) . Lehneme si opět na záda na předloktí a zvedneme natažené nohy. Potom je budeme skrčovat směrem k zadku a zase natahovat.