Vysvětlení názvů jednotlivých cviků - nohy

22.04.2013 21:20

Cviky na nohy které tu uvádím jsou především na stehna a i lýtka, některá i na zadek. Pokud cvičíte doma v pokoji tak je celkem vhodné cvičit v nějakých botech - nejlépe určených na běh nebo do tělocvičny. Když budete cvičit bez bot, může se stát že si namůžete klenbu nohy a bude vás potom pekelně bolet.

 

Dřepy

Tohle je asi všem jasné. Ale je také důležité jak se tyhle cviky provádějí. U dřepů je důležité mít zpevněné břicho i záda - nesmíte být prohnutý nebo naopak nahrbení, měli byste mít záda rovná. Nohy mít na šířku ramen a pokud máte problémy s koleny tak dřepy vůbec nedělejte.

 

Strana-strana poskoky

U tohohle cviku se budeme pohybovat z jedné strany na druhou. Stojíme na levé noze a přeskočíme do strany na pravou. Takhle to opakujeme. Aby byl cvik účinný a pořádně ste tím posilovali nohy je důležité skákat pořádně do šířky a ne jen tak přeskakovat skoro na místě.Musíte nohama odpružit ten skok- mít lehce pokrčená kolena. Celý tenhle cvik děláme lehce v podřepu.

 

Skákací panák

Začínající poloha je že stojíme na obou nohou a máme je u sebe. Další fáze tohohle cviku je, že rozskočíme do strany - stejně jako když dětí skákají skákacího panáka. Poté znova skočíme nohama k sobě a takhle opakujeme. Zase musíme mít lehce nohy pokrčené aby jsme nedopadali tvrdě na nohy ale tlumili ten dopad.

 

Běžky

V tomhle cviku začínáme polohou kdy máme jednu nohu vpředu a jednu nohu vzadu- jakoby ve výpadu.Podstatou cviku je tuhle polohu měnit aby jsme měli jednou levou nohu vpředu a podruhé pravou. Může nám to trochu připomínat pohyb jako na běžkách.

 

Vysoká kolena

Skáčeme a dáváme při tom nohy vysoko nahoro.

 

Výpady-vpřed

Základní postoj je že stojíme obouma nohama vedle sebe. Jednou nohou uděláme výpad dopředu - tak daleko aby jsme měli mezi kolenem 90° . A pak se zase vrátíme do počátečního postoje a to samé uděláme s druhou nohou.

 

Výpady-strana

Skoro stejná jako výpady vpřed akorát děláme výpady do strany.

 

Švihadláč

Skáčeme snožmo jako kdyby jsme skákali přes švihadlo.

 

Zdvihání pat

Stojíme snožmo a zdviháme paty - je to dobré posilování na lýtka.